Η μαστογραφία αποτελεί την ενδεδειγμένη διαγνωστική εξέταση για την απεικόνιση των μαστών. Για τη συγκεκριμένη διαδικασία χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ ώστε να απεικονιστεί λεπτομερώς η περιοχή. Πλέον στην ψηφιακή μαστογραφία γίνεται χρήση ψηφιακού ανιχνευτή και ηλεκτρονικού υπολογιστή αντί για φιλμ, γεγονός που αυξάνει την ακρίβεια της διάγνωσης ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί την ποσότητα ακτινοβολίας που εκπέμπεται. Αποτελεί την πιο διαδεδομένη μέθοδο πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.
Η μαστογραφία έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση καρκινικών όγκων και άλλων αλλαγών στον ιστό του μαστού. Μπορεί να διερευνήσει την ύπαρξη τόσο ψηλαφητών οζιδίων, αλλά και να αναδείξει μη ψηλαφητά μορφώματα που είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν με άλλο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού που είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, βελτιώνοντας σημαντικά την πρόγνωση.
Η μαστογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για προληπτικό έλεγχο είτε για διαγνωστικούς σκοπούς. Στην περίπτωση προληπτικού ελέγχου χρησιμοποιείται για την ανίχνευση αλλαγών του μαστού, που θα μπορούσαν να είναι καρκινικές σε άτομα που δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Ο στόχος είναι να εντοπιστεί ο καρκίνος όταν είναι μικρός, ώστε η θεραπεία να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επεμβατική. Σε περίπτωση διαγνωστικής μαστογραφίας διερευνώνται ύποπτες αλλαγές στην περιοχή των μαστών, όπως κάποιο εξόγκωμα στο στήθος, πόνος στο στήθος, πάχυνση της θηλής ή εκκρίσεις από τη θηλή. Χρησιμοποιείται επίσης για την αξιολόγηση ύποπτων ευρημάτων μιας προληπτικής μαστογραφίας.
Η διαδικασία της μαστογραφίας η γυναίκα στέκεται μπροστά από ένα ειδικό μηχάνημα που παράγει ακτίνες Χ. Ένας τεχνολόγος θα τοποθετήσει το στήθος σε μια επίπεδη επιφάνεια. Έπειτα, οι μαστοί συμπιέζονται σταδιακά μέσω ενός ειδικού εξαρτήματος. Η διαδικασία αυτή, αν και ορισμένες φορές είναι δυσάρεστη, είναι απαραίτητη για την ολοκληρωμένη απεικόνιση των ιστών του μαστού. Πρώτα γίνεται απεικόνιση της πρόσθιας όψης του μαστού και έπειτα τα βήματα επαναλαμβάνονται για να ληφθεί και η εικόνα της πλάγιας όψης του μαστού. Στη συνέχεια ακολουθείται η ίδια διαδικασία και για τον άλλο μαστό.
Η ψηφιακή μαστογραφία είναι σημαντικό να πραγματοποιείται ετησίως από την ηλικία των 40 ετών και άνω. Συστήνεται στις γυναίκες να προγραμματίζουν τη συγκεκριμένη εξέταση όταν το στήθος δεν παρουσιάζει ευαισθησία, δηλαδή συνήθως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά την έμμηνο ρύση. Παράλληλα, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η εφαρμογή αποσμητικού, πούδρας, κρέμας, λοσιόν ή αρώματος στην περιοχή κάτω από τα χέρια ή το στήθος, καθώς ενδέχεται να είναι ορατά στη μαστογραφία και να μπερδέψουν τα ευρήματα. Στην κλινική μας θέτουμε στο επίκεντρο τον ασθενή και τις ιδιαίτερες ανάγκες του, με κυρίαρχο μέλημα την διασφάλιση της υγείας του.